• +359 878 767 000
  • Info@demana.bg
  • Българо-Руска Търговско – Промишлена Палата ул. “Никола Мирчев” 35, София 1113, България
Меню

След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат

Инвестициите от чуждестранни граждани са достигнали пик през 2018 г.

Гръцкият имотен пазар изглежда излиза от десетилетния си зимен сън. Данни на Гръцката централна банка сочат, че 1,35 млрд. евро са били вложени в покупки на имоти (предимно къщи) в страната миналата година от чуждестранни инвеститори, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Това е ръст със 172% на годишна основа след повишението от 86,5% през 2017 г., когато инвестициите достигнаха 500 млн. евро. Цените на жилищата са се повишили с 1,5% през 2018 г. спрямо 2017 г., когато беше отбелязан годишен спад от 1%.

Имотни експерти казват, че инвестициите от чуждестранни граждани и инвеститори със средни размери на местния жилищен пазар са достигнали пик през 2018 г., като вниманието е било съсредоточено върху апартаменти в центъра на Атина, апартаменти в южните покрайнини и луксозни ваканционни имоти.

Големият ръст е породен от възможностите за отдаване на апартаменти под наем в платформи за краткосрочно наемане на жилища като Airbnb, Booking и HomeAway, от привлекателността на програмата „Златна виза“, която предоставя петгодишно разрешение за местопребиваване на чужденци, готови да инвестират най-малко 250 хил. евро в гръцки имоти, и от продължаващия ръст на туризма, който увеличи търсенето на ваканционни домове.

Данни от имотния регистър в Атина за първите осем месеца на 2018 г. показват, че трансакциите са нараснали с 60% на годишна основа.

DEMANA VIDEO NEWS

БългарскиEnglishDeutschItalianoРусскийEspañol
Scroll Up