Банките са активни на пазара на бизнес имоти у нас въпреки спада на инвестициите

Основни фактори за банките са локацията на обекта и опитът на инвеститора, сочи доклад на консултантска компания

Банките продължават да са активен участник на пазара на бизнес имоти въпреки сериозния спад на инвестициите в недвижими имоти, регистриран от началото на годината, съобщава консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Конкуренцията сред финансиращите институции е най-сериозна при проектите на инвеститори с опит, както и такива с по-голям дял самоучастие заради по-ниските рискове.

„Инвеститорите, които планират изграждането на сгради със смесени функции, като например комплекси с жилища и офиси, са обект на сериозен интерес от страна на банките. Причината се крие в диференцирания риск при такъв тип проекти.”, коментира Иво Коларов, мениджър „Дългово и структурирано финансиране” в Cushman & Wakefield Forton.

По думите му поведението на банките е силно повлияно от локацията на обекта, както и от наличието на опит на инвеститора.

„Колкото по-малък опит има зад гърба си инвеститорът, толкова по-високи могат да бъдат изискванията на банката при отпускането на кредит. При офис проектите, например, те се изразяват в условия за запълняемост на сградата до определен етап на строителството, срочност на договорите с наемателите, както и нива на наемните цени. Нашата задача е чрез преговори с кредитора да постигнем оптималните условия за клиента въз основа на спецификите на неговия проект и по-доброто структуриране на обезпеченията”, допълва Коларов.

Структурираното финансиране има ключова роля в посредничеството между инвеститорите и банките. Моделът позволява подобряване на ликвидността и постигане на максимална стойност на даден актив или портфейл чрез изготвяне на профил на инвеститора и финансов модел, съобразен с целта на трансакцията. С различни симулации и тестове се установява най-добрата структура, която отговаря на изискванията на кредитора и очакванията на инвеститора като доходност, обясняват от Cushman & Wakefield Forton.

„Въпреки негативните тенденции, които наблюдаваме на инвестиционния сегмент, банките съумяват да оценят и дори се съревновават за добре структурираните проекти с потенциал“, коментира Коларов.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: