Цените на жилищата в най-развитите страни в света са нараснали с 29% за 5 години

Само в шест от изследваните 40 държави наемите са нараснали по-бързо от продажните цени на имотите, сочат данни на консултантска компания

Цените на жилищата в 40 големи икономики са нараснали със средно 29% през последните пет години, а наемите са се увеличили само с 13 на сто, съобщава консултантската компания Savills в свой доклад.

Ирландия, Канада, Швеция и Нова Зеландия са регистрирали най-голямо повишение на капиталовата стойност на имотите спрямо наемите, сочи докладът. В десетката попадат още Унгария, Исландия, Словакия, Чехия, Мексико и Австралия. Само в шест страни, сред които Русия, Италия, Литва, Финландия, Естония и Южна Корея наемите на жилища са нараснали по-бързо от цените на имотите през разглеждания период.

В резултат на това все повече хора се насочват към пазарите на жилища под наем, за да задоволят жилищните си нужди. При някои от тях това се дължи на ограничения на достъпността, но променящият се начин на живот също изиграва роля. Младите хора, които живеят в градовете и обикалят света, създават семейство на по-късен етап, така че гъвкавите наемни модели ги устройват повече.

В същото време представителите на бейби бум поколението навлизат в пенсионна възраст. Запазили доброто си здраве, те искат много от нещата, които търсят представителите на по-младите поколения Y и Z – качествено жилище в жизнена градска среда, достъп до удобства и усещане за общност. Поради това жилищата под наем устройват и тях.

Тези фактори допринасят за намаляването на нивата на жилищна собственост в повечето развити страни в света. В Европа равнището на жилищна собственост е намаляло от 77% на 75% през последните десет години. Около една трета от хората в англоговорещите страни живеят под наем. Промяната е особено осезаема във Великобритания и Ирландия.

Някои страни обаче са изключение от тази тенденция. Франция, например, регистрира значително жилищно строителство през последните десет години, а процентът на жилищна собственост се повиши от 61% на 64% през последните десет години.

Контролът върху наемите – помощ или пречка?

Достъпността на жилищата все повече се политизира в западните страни. В отговор на растящите жилищни разходи почти половината от развитите страни в света прилагат някаква форма на контрол върху наемите.

Инвеститорите в сектора обикновено приемат скромен таван върху ръста на наемите, тъй като той може да предостави по-голяма сигурност за приходите им, като в същото време намали обозримия риск.

Доволните наематели е по-вероятно да останат по-дълго време. В градове като Ню Йорк и Берлин, например, пазарите на жилища под наем са подложени на най-строги регулации в света, но в същото време продължават да са сред пазарите с най-голям брой институционални инвеститори.

Според Savills обаче трябва да се положат още усилия за постигане на баланс. Контролът върху наемите може да възпре инвестициите в съществуващи имоти или в такива на етап строеж, задълбочавайки проблемите, с които цели да се справи.

Решението на проблема с достъпността на жилищата трябва да е съсредоточено върху увеличаването на предлагането, отбелязва консултантската компания. Според нея мерки, които възпрепятстват институционалните инвестиции, които могат да осигурят голямо предлагане, вероятно ще са контрапродуктивни.

Ръст на глобалните инвестиции в жилища

През първото полугодие на тази година инвестициите в бизнес имоти намаляха с 10% на годишна основа, тъй като в търсене на носещи приходи активи инвеститорите насочват вниманието си към оперативни активи като студентски жилища, домове за възрастни хора и многофамилни жилищни сгради, отбелязва Savills.

Инвестициите в жилищни имоти в глобален план са нараснали с 9% в годината до първото полугодие на 2019 г. на фона на спада на инвестициите във всички останали големи класове активи.

Общият обем на инвестициите в жилищни имоти в глобален план отстъпва само на инвестициите в офиси. Инвестираните средства в сектора на жилищните имоти са нараснали с 56 на сто през последните пет години. В годината до първото полугодие на 2019 г. инвестициите в жилищни имоти надхвърлиха три пъти вложените средства в хотели и бяха с 50% над инвестициите в търговски и индустриални имоти.

Многофамилните жилищни сгради далеч изпреварват останалите два подкласа активи. Глобалните инвестиции в сегмента достигнаха рекордните 210 млрд. долара миналата година и нараснаха с 14% спрямо нивата от 2017 г. Въпреки забавянето на световната икономика инвестициите в многофамилни жилищни сгради са устойчиви, като през първото полугодие в сегмента са вложени 97 млрд. долара. Това е ръст с 13 на сто спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в глобален план от гледна точка на инвестиции в многофамилни жилищни сгради, но този клас активи е добре позициониран и на европейски пазари като Германия, Испания и Холандия. Миналата година инвестициите в многофамилни жилища в Дания, Швеция, Холандия и Испания за първи път изпревариха вложените средства в офиси. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в многофамилни жилища в света ще бъдат САЩ, Обединените арабски емирства и Холандия, прогнозира Savills.

Миналата година инвестициите в студентски жилища възлязоха на 17,4 млрд. долара в глобален план, което беше лек спад спрямо обемите от 2017 г., но това беше третата поредна година, в която те надхвърлиха 16 млрд. долара.

САЩ и Великобритания са най-зрелите пазари в сектора, като миналата година са привлекли съответно 63% и 23% от общите инвестиции, а Западна Европа е имала дял от 12%. През първото полугодие на тази година обаче инвестициите отбелязаха значително забавяне със спад от 39% спрямо същия период на миналата година, като понижение беше отчетено във всички региони.Savills прогнозира, че най-привлекателни за инвестиции в сегмента в бъдеще ще бъдат Австралия, Австрия и Канада.

Инвестициите в домове за възрастни хора достигнаха около 15 млрд. долара миналата година, което е спад със 17 на сто спрямо 2017 г. Въпреки това интересът към инвестициите в този подклас активи остава силен през първото полугодие на тази година с общ обем от 7,6 млрд. долара. Това е лек ръст от 2% спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в света за домове за възрастни хора с дял от 66% от инвестициите миналата година. На второ и трето място са Великобритания и Франция с дял от съответно 9% и 8%. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в сегмента ще бъдат Китай, САЩ и Япония, счита Savills.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: