Лондон е лидер в класация за най-динамичните градове за трета поредна година

Първите 10 града в подреждането потигат почти двойно по-голям икономически растеж за 20 години и двоен ръст на заетостта

За трета поредна година Лондон оглавява класацията на консултантската компания Savills за най-динамичните градове в света, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Британската столица е следвана от Париж, Кеймбридж, Берлин и Амстердам.

Лондон запазва преднината си въпреки Brexit, като води в пет от шестте категории, по които градовете в класацията се групират – вдъхновение, иновации, инвестиции, инфраструктура и взаимно свързване.

Класацията обхваща общо 130 европейски града, като изтъква онези, които са в състояние да привличат и задържат таланти, да стимулират иновациите и да увеличат производителността, което насърчава растежа на богатството и населението. Всичко това като цяло стимулира сектора на недвижимите имоти.

В класацията се включват европейските градове с най-голям дългосрочен потенциал за инвестиции в бизнес имоти.

Анализът, придружаващ индекса, подчертава икономическата сила на първите 10 града в класацията. Те постигат 70% ръст на БВП за периода 1998-2018 г. спрямо 39% за 28-те страни в ЕС.

Нивото на заетостта в първите 10 най-динамични града се повишава два пъти повече за периода спрямо 28-те членки на ЕС – с 31% спрямо 15% за блока.

В 10-те града се постига и най-голям ръст на възвръщаемостта и в трите сегмента на пазара на бизнес имоти – офиси, логистични площи, търговски площи.

Компанията прогнозира, че всички сегменти от пазара на бизнес имоти ще се възползват от тези характеристики в дългосрочен план: увеличаването на заетостта ще насърчи пазара на офиси; създаването на богатство ще бъде от полза за търговията на дребно, а експлозивният растеж на електронната търговия ще стимулира търсенето на градска логистика и складови съоръжения.

Като цяло Северна Европа се представя по-добре от Южна, макар и испанските градове в класацията (Мадрид и Барселона) да подобряват позициите си. Всички северни столици – Стокхолм (10), Копенхаген (15), Осло (19) и Хелзинки (27) – са в топ 30 тази година.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: