Цените на имотите в Гърция бавно се възстановяват след края на кризата

Имотите в южната ни съседка изгубиха над 42% от стойността си от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2017 г. и са наваксали с 4,2% средно

Цените на имотите в Гърция са се възстановили с 4,2% от дъното, достигнато заради кризата, благодарение на стабилния курс на възстановяване през последните 18 месеца, показват данни на гръцката централна банка, цитирани от онлайн изданието ekathimerini.com.

Цените на имотите в южната ни съседка изгубиха над 42% от стойността си от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2017 г. Те започнаха да показват признаци на възстановяване от началото на 2018 г.

Данните на централната банка на Гърция показват, че темпът на растеж се увеличава, като започва от средно 0,5% в началото на 2018 г. и се ускорява до средно 7,7% за периода април-юни 2019 г. на годишна база.

В Атика, където търсенето е по-голямо, цените се повишават с 11,1% през второто тримесечие на тази година. Темпът на ръст е по-бърз дори в сравнение с бума от 2002-2007 г.

В Солун за периода се отчита увеличение на цените на имотите от 7%, а в другите водещи градове достига 4,1%.

Въпреки това Гърция изостава значително в сравнение с останалите спасени държави в Европейския съюз (ЕС). В Испания, например, продажните цени на жилищата намаляха с 35,3 процента по време на икономическата криза, но оттогава са се възстановили с 15 процента, отбелязва изданието.

В Ирландия спадът надхвърли 53 процента, а до момента цените са се възстановили с 34%. В Португалия спадът е значително по-малък – само 13,3%, и сега цените са дори по-високи в сравнение с бума преди кризата, като отчитат ръст от 33,5%.

Сделките в Гърция също се увеличават, сочат данни на Независимия орган за публични приходи. През декември 2018 г. ръстът достига забележителните 65% спрямо декември 2017 г.

Всички признаци са ръстът на цените на жилищата в Гърция да продължи, тъй като брутният вътрешен продукт, заетостта и частното потребление също се покачват. Икономиката расте за девет поредни тримесечия и се очаква да се разшири допълнително, частното потребление нараства силно, а равнището на безработица е в постоянен спад от третото тримесечие на 2013 г.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: