Наемите в София: Средната цена за двустаен в южните квартали е 750 лв.

В столицата се търсят предимно жилища между 55 и 65 кв. м, във високия сегмент наемният пазар достигна световните тенденции

Есента, както всяка година, е най-силният период за пазара на наеми в България. Каква е тенденцията при цените и доколко предлагането успява да задоволи търсенето? На тези въпроси потърси отговор сайтът за професионални обяви Imoti.net след допитване до някои от водещите експерти в бранша.

„Традиционно в момента пазарът на наемите е в най-силния си период, който е от началото на август до края на октомври. Това е напълно обяснимо, имайки предвид масовото пристигане както на студентите, така и на учениците в София. Най-търсеният имот под наем в момента е двустайното жилище около 55-65 кв.м”.

Цените не се завишават в момента, но пък за сметка на това наемодателите са наясно със ситуацията, съответно не са склонни да коментират цената на имотите си, тъй като имотът им така или иначе ще бъде отдаден под наем в не много дълъг срок – на добрите имоти в момента се правят по 6-8 огледа на ден от потенциални наематели. Времето, за което се отдава в момента един двустаен апартамент на пазарна цена, е около две седмици, като средната цена за двустаен апартамент в южните квартали например, като най-предпочитан район, е около 750 лв.

Със сигурност търсенето на качествени имоти не е задоволено на 100%, смята още тя. „Имоти има, но доколко предлаганите отговарят на съотношението цена спрямо качеството е друг въпрос. В този ред на мисли често идва момент, в който наемателят прави компромис в някое отношение от своето търсене – било то с локация, цена или качество (обзавеждане)”.

Това пък може да бъде причина за по-ранното освобождаване на апартамента в период, в който има повече предлагане, отколкото търсене, с цел намиране на по-добър имот на по-ниска цена. Например компромисното наемане на имот през септември често е съпроводено и с предсрочното му освобождаване през по-спокойните месеци като януари и февруари, когато за наемодателите е значително по-трудно да намерят наематели.

„Затова ние съветваме всички наши наемодатели да подходят по-внимателно при определянето на цената и избирането на наематели. А пък съветът ни към наемателите ни е да са по-пресметливи и да започват търсенето на имот малко по-рано от предвиденото, както и, разбира се, да се доверяват само на доказани агенции и брокери“.

София – пазарът във високия сегмент

Наемният пазар във висок сегмент навлезе в напълно нов етап от своето развитие, настигайки най-високите световни стандарти при наемане на луксозни имоти.

„Причина за тази радикална промяна в големите градове на България е наличието на нови комплекси и сгради, които бяха завършени през последната година“. Самите здания архитектурно и визуално покриват желанията на най-взискателните клиенти. Те искат да живеят в среда с ясен вътрешен регламент и високо ниво на сигурност. Не правят почти никога компромис с този критерий при своя избор.

„Наличието на паркомясто е абсолютно задължително и имоти без такова малко по малко излизат от категорията “лукс”, освен ако не са в емблематични за града сгради. Днешните наемодатели разбират и потребността от използването на интериорни дизайнери при завършването и обзавеждането на своите имоти, и инвестират в това. Така на пазара се появяват имоти под наем, които са безупречни и провокират буквално мигновен интерес, който в рамките на седмици завършва със сделка. В нашето портфолио присъстват сгради, за които вече имаме създаден waiting list или списък с клиенти, които веднага при освобождаване на имот в тях биха наели. Причината за това явление е, че наистина качествените и луксозни имоти остават лимитиран брой“.

Според нея има „гореща“ новина от наемния пазар във висок сегмент и тя е в категоричната промяна в поведението на потребителите на този пазар. „Говорим вече за ново поколение наематели на луксозни имоти – наематели, които имат много конкретна представа за средата, която биха обитавали и за които “лукс” не е разтегливо понятие. За щастие и пазарът в големите градове е готов и зрял, за да ги посрещне и настани“.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: