Депутати предлагат мораторуим за придобиване по давност на имоти на училища

До 2022 г. трябва да се въведат законодателни промени, с които да се регулират отношенията относно собствеността на имотите

Депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат да се въведе мораториум до края на 2022 г. за придобиване по давност на земеделски земи, които са собственост на общински и държавни училища. Това става ясно от предложени промени в Закона за собствеността, публикувани на сайта на Народното събрание.

Предложението е продиктувано от голям брой нерешени казуси, които водели до прехвърлянето на тези земи на други собственици. Посочени са и два примера – в град Плиска, където училищното настоятелство иска да придобие земите на Обединено училище „Свети Паисий Хелендарски“ по давност и да се разпорежда със собствеността, и в град Шумен, където Общинският съвет продава училищни земи на частна компания.

Вносителите отбелязват, че предложените промени не решават по същество възникналите спорове, но спират възможността за злоупотреби със собствеността до 2022 г. През този период трябва да се въведат законодателни промени, с които да се регулират отношенията относно собствеността на имотите на държавни и общински училища.

Предложението предвижда уеднаквяване на възможността за придобиване по давност на земеделските земи, които са собственост на общински и държавни училища, с тази за държавните и общински имоти, за които е наложен мораториум за придобиване по давност до 2022 г.

Според депутатите законопроектът ще спре възможността за заграбването на училищни земи, които към момента не изпълняват основната си роля да подпомагат дейността на училищата и образованието, а служат за задоволяване на нуждите на частни лица.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: