Съсипват ли инвеститорите в Airbnb европейските културни столици?

Все повече жители на Лисабон, Барселона, Атина се оплакват от щетите около краткосрочното наемане на жилища

Бруно Ромао притежава едно от последните традиционни кафенета в Алфама, историческия квартал на Лисабон, който представлява лабиринт от тесни калдъръмени улички и красиви фасади, облепени с плочки.

„Всички останали в момента са ресторанти“, коментира една от редовните посетителки на кафенето му. Туристите искат ресторанти, твърди тя, не просто традиционно португалско кафе.

Така че Ромао трябва да се адаптира. Наскоро той е отворил малко място за вечеря в една от страничните стаи до кафенето, за да привлича и посетителите, които търсят място за хапване, пише Financial Times.

„Не съм променял мястото от 20 години“, коментира той, докато разглежда остарелия интериор. „Но промених менюто“.

Ромао живеел близо до кафенето си, но след като се развежда, се мести извън Алфама. За него и много жители цените на имотите надвишават доходите.

От 80-те години до днес населението на Алфама се е свило от 20 хил. до около 1000, твърди Луис Мендес, географ от Университета на Лисабон и член на борда на Асоциацията на лисабонските наематели. Над 55% от апартаментите в Алфама се отдават краткосрочно под наем през сайтове като Airbnb, твърди той.

Ръстът на този бизнес засяга градове из Южна Европа и е обвиняван за това, че тласка нагоре цените на имотите и влияе на икономиките на някои от световните културни столици, като преди всичко насърчава туризма.

Но платформи като Airbnb и HomeAway донесоха значителни международни инвестиции на страни, които от 2012 г. се възстановяват от кризата в еврозоната. Aribnb твърди, че е създала нови икономически възможности за милиони европейци, а по нейни данни е допринесла със 100 млрд. долара към световната икономика миналата година. Много частни инвеститори купиха и реновираха исторически имоти.

Въпросът е дали тези платформи за краткосрочно наемане на имоти разрушават европейските културни центрове или помагат за спасяването им?

Лисабон

Мендес твърди, че в португалската столица правителството реагира бавно.

„Airbnb се разрасна и разви без рестрикции“, коментира той. „Въпреки че Сан Франциско наложи квоти, Лисабон не прави нищо“. Мендес описва случващото се в Лисабон като „перфектната буря“.

Икономическата криза, която особено силно засегна южните европейски градове, доведе до 20% спад на цените на имотите на квадратен метър между 2008 и 2013 г., а нивото на безработицата до 17,5% през 2013 г.

В съчетание с ниските лихвени проценти глобално, с нарастващия брой евтини полети и все по-голямата популярност на Лисабон като дестинация за почивка, Португалия отбелязва двуцифрен ръст на броя на туристите всяка година между 2014 и 2017 г. Поради това популярността на платформи като Airbnb беше неизбежна.

Освен това реформата в закона за отдаването под наем от 2012 г. даде на наемодателите свободата да прекратяват дългогодишните договори на цени под пазарната стойност и да ги заменят с краткосрочни. Мендес твърди, че наличието на дългосрочни наеми в Лисабон намаляло със 70 на сто през последните пет години, изтласквайки много местни жители като Ромао в предградията или обратно към родните им градове.

Междувременно цените на имотите са нараснали значително през последните пет години. Само през последните 12 месеца ръстът е с 12 на сто според Марта Коста, ръководител проучвания в звеното на Cushman & Wakefield в Португалия.

Днес средната цена на кв. метър за апартамент в Лисабон е 6500 евро и може да достигне до 7700 евро на кв. метър в някои от местата в историческия център, където търсенето е по-голямо. Растежът може би се охлажда, твърди Коста.

Барселона

Испанският град прокара първи пътя на регулацията сред средиземноморските страни, в опит да овладее ситуацията с Airbnb. Местните граждани протестират срещу нарастващите цени и неприличното поведение на гостите. В Барселона съотношението туристи/местни граждани е пет към едно, в сравнение с девет към едно в Лисабон, твърди Институтът за планиране и развитие на туризма.

По думите на антрополога Фабиола Манчинели, антрополог в Университета на Барселона, старите жители са заменени от временни такива. „Това отнема от душата на мястото и социалния елемент, който прави мястото живо“, допълва тя.

Флоренция

Един от всеки пет имота в туристическия център на Флоренция се рекламира като място за краткосрочно наемане, твърдят изследователи от Университета на Сиена. Това представлява 60% ръст от 2015 г. насам. Това е най-голямата концентрация в Италия – повече от Рим (12%) и Венеция (11,8%).

За Дилета Джорголо това са добри новини.

„Airbnb има положително влияние върху пазар в Италия, тъй като има повече инициатива от страна на чуждестранни инвеститори да купуват имоти във Флоренция, тъй като знаят, че ще има добра възвръщаемост на инвестицията“, твърди ръководителката на Sotheby’s International Realty за Централна и Южна Италия.

Краткосрочните наеми в града изглежда носят „добър стабилен поток от средства през годината“, допълва тя. По-високите наеми обаче оставят местните граждани с малко възможности, ето защо голяма част се насочват към покрайнините на града.

Атина

Шумът, безгрижното отношение към боклука и генералната липса на отговорност от страна на туристите влязоха в заглавията на медиите. Трупат се и съдебни дела, заведени от засегнати съседи. През април съдът в Соул забрани на наемодател да отдава апартамента си краткосрочно, след оплаквания от жителите на сградата, че туристите провеждат партита до късно и мястото вече не се усеща като безопасно.

В началото на десетилетието хиляди хора в Атина загубиха работните си места и нямаха възможност да плащат ипотеките си, ето защо мнозина видяха възможност в Airbnb, твърди Арес Каландидас, професор от Manchester Metropolitan University. Но само за две години той забелязва промяна.

“Международните инвеститори дойдоха и започнаха да купуват апартаменти от гърците с твърде големи задължения“, коментира той, допълвайки, че пазарът се е насочил към форма, в която има няколко инвеститора със 100 и дори 1000 имота в Атина. Airbnb отрича тези данни.

“В Атина няма домакин с 1000 обяви“, твърди компанията. Тя твърди, че 83% от акаунтите в Атина имат само по едно обявено за отдаване под наем жилище.

Регулацията

Същевременно регулацията в редица от тези градове се засилва, в опит да се защитят местните жители и облика на мястото. В Португалия правилата за краткосрочното наемане на жилища под наем започват да се променят. Отговорността е прехвърлена върху общините, така че области, като централната част на Лисабон и Порто нямат същите условия, като тези на курортите в Алгарве. Намалява се и броят на лицензите, които се предлагат.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: