Предприемачите в Румъния са платили 100 млн. евро за земя през първото полугодие

Най-голямата сделка за периода е била с участието на южноафриканския фонд NEPI Rockcastle

Предприемачите в сферата на недвижимите имоти, които имат проекти в Румъния, са платили 100 млн. евро за земя през първото полугодие на тази година. Те са придобили терени за жилищни проекти и търговски площи, но не и за офис сгради, съобщава онлайн изданието Romania-Insider.

„В Букурещ и големите градове интересът на купувачите се е насочил към земи и имоти, които могат да бъдат преустройвани, намират се в центъра и са подходящи за изграждането на хотели. Тенденцията вече се наблюдаваше през последните две години и се дължи на увеличаването на броя на туристите и на хората, посещаващи Румъния по работа. По този начин местният пазар се превръща в инвестиционна цел за големите хотелски оператори“, казва Йоан Нъстасе, консултант в отдел „Развитие и земя“ в румънския клон на консултантската компания JLL.

Инвеститорите продължават да проявяват интерес и към закупуването на земя в райони близо до столицата, с пряк достъп до магистрали, за логистични проекти, допълва Нъстасе.

Най-голямата сделка със земя през първото полугодие е била продажбата на терен от 170 декара в Крайова от местния инвеститор Адриан Митителу на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle за 21 млн. евро.

Фондът разчита на развитието на област Крайова през идните години, след като стана ясно, че автомобилният завод на Ford в града ще удвои производството си.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: