NEPI Rockcastle ще продължи да разширява присъствието си в Европа

Фондът вече притежава 59 имота в региона на стойност 6,1 млрд. евро

Източна Европа е една от предпочитаните дестинации за южноафриканските компании за инвестиции в недвижими имоти, където те пренасят успешно съществуващите си бизнес модели. Фондът за инвестиции в бизнес имоти NEPI Rockcastle е един от най-ярките примери за това, пише южноафриканското издание businesslive.co.za.

Компанията, която беше съоснована от бившия инвестиционен банкер от Nedcor Мартин Слаберт и имотната компания Resilient преди повече от десет години, навлезе в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) доста преди останалите южноафрикански инвеститори в имоти да насочат вниманието си към региона.

Румъния беше избрана за входен пункт в ЦИЕ заради липсата на търговски центрове от западноевропейски стил в страната. След рухването на комунизма през 1989 г. пазарът на потребителски стоки в Румъния преживя бурно развитие, тъй като местните жители бързаха да похарчат новопридобитото си богатство. Ситуацията не се различаваше твърде много от малките градове и селски райони в Южна Африка след апартейда, където Resilient започна да строи търговски центрове в края на 90-те години на миналия век.

Когато са първи път беше листната на борсата в Йоханесбург, New Europe Property Investments (Nepi) имаше под 20 имота в Румъния на обща стойност около 300 млн. евро. Днес компанията е най-големият собственик на молове в ЦИЕ с портфейл от 59 имота (включително столичните молове Paradise Center и Serdika Center – бел. ред.) на стойност 6,1 млрд. евро в девет страни от региона.

През миналата седмица ръководството на NEPI Rockcastle обяви ръст на дивидентите в евро с 9,55% през шестте месеца до края на юни спрямо средния ръст на дивидентите от 2% в рандове. Въпреки че растежът за цялата 2019 г. се очаква да отговаря на предишната прогноза на ръководството от 6% и следователно да е по-нисък спрямо 2018 г., базата вече е висока.

Инвестиционният анализатор Кели Уорд от компанията Metope Investment Managers смята, че NEPI Rockcastle предлага добри възможности за закупуване на имоти от дългосрочни инвеститори, които се стремят към висока доходност и по-големи приходи в твърда валута. „Харесваме Полша и Румъния в ЦИЕ заради ръста на заплатите, който продължава да изпреварва инфлацията, и прогнозите за относително силен растеж на БВП“, казва Уорд.

При представянето на резултатите на компанията миналата седмица роденият в Румъния главен изпълнителен директор на NEPI Rockcastle Алекс Морар отбеляза, че нищо съществено не се е променило от гледна точка на стратегията и представянето. „Направихме точно каквото обещахме да направим“, допълни той.

Морар отбеляза, че международните компании за търговия на дребно искат да разширят съществуващите си магазини и да отворят нови, тъй като икономиката на ЦИЕ продължава да расте по-бързо в сравнение с останалите страни членки на ЕС. Той обаче допълни, че средната заплата и потреблението на човек от населението в региона все още е доста под равнището в Западна Европа.

„Според мен ЦИЕ ще трябва да догонва Западна Европа най-малко още десет години“, казва Морар.

Той планира да продължи да разширява присъствието на компанията в ЦИЕ чрез строителството на нови обекти и нови придобивания. „Продължаваме да се придържаме към дългосрочната ни стратегия да притежаваме най-доминиращите активи в най-привлекателните градове“, заяви той.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: