Ще решат ли районните администрации в София проблемите на етажната собственост

Контролът на гражданите върху Столична община трябва да се засили, посочи Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост

В Столична община се наблюдава едно натрупване на проблеми, свързани с общия градоустройствен план, благодарение на комфорта, който са си създали районните администрации  заедно със съответните кметове. Това коментира председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост Павел Миланов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Сблъскваме се с районните администрации и нежеланието им да прилагат Закона за управление на етажната собственост. Вследствие на това виждаме рушащи се фасади, които падат на главите на хората, правят се реконструкции в апартаменти, които биха могли да застрашат сградата. Възможно е да се премахват трегери, колони, носещи стени, но никой не знае какво се случва. Много често не се осигурява достъп на контролните органи и дори районните администрации не полагат усилия в тази насока“, изброи проблемите той.

Според Миланов продължават неуредиците и с адресните регистрации, тъй като общината играе пасивна роля и очаква гражданите сами да я потърсят, вместо да приложи мерки, с които собственици, ползватели и наематели да поемат своевременно този ангажимент. „Подобна отговорност поемат домоуправителите, въпреки че това не влиза в правомощията им”, посочи председателят на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

Миланов информира, че предстои да се направи по-добър контакт с районните администрации, като се надява на промени.

„Аз се надявам, че те са разбрали грешките си, въпреки че комуникацията е наистина много тежка. Те са си повярвали, че могат да си изкарат мандата без да бъдат контролирани от гражданите. Ние нямаме някакъв регламент, с който да можем да ги контролираме, но пък сме достатъчно активни, за да настояваме да си изпълняват задълженията“, категоричен е експертът.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: