Работещи в чужбина украинци предизвикват бум на имотния пазар в родината си

Украйна е най-големият получател на пари от емигранти в Европа като съотношение към размера на икономиката й

Порутената фасада на международната автогара в Лвьов е обвита с банер, рекламиращ новостроящите се сгради, които изникват в степите на Западна Украйна, на фона на притока на пари от живеещи в чужбина украинци към имотния пазар в страната, пише Financial Times.

Украйна е най-големият получател на пари от емигранти в Европа като съотношение към размера на икономиката й. Над 11% от брутния вътрешен продукт на страната идва от изпратените пари от емигрантите, а петте милиона работещи в чужбина украинци са изпратили миналата година рекордните 14,4 млрд. долара.

Мнозинството от емигрантите са от западни области на Украйна като Лвьов, град с един милион души население, който се намира на един час с кола от Полша, където съществува 20-годишна традиция местните жители да работят както сезонно така и дългосрочно от другата страна на границата. Те са заети в различни сектори – от строителство до бране на зеленчуци.

Повсеместното недоверие в местните банки кара работещите в чужбина украинци да влагат парите си в други активи, особено в имоти. В резултат на това комплекси с високи жилищни сгради изникват около Лвьов, а имотни предприемачи казват, че работещи в чужбина местни жители са техните най-големи клиенти.

„Купих напълно нов апартамент миналата година…, като платих 42 хил. долара в брой“, казва 27-годишният Сергий, преди да се кажи на автобус за Варшава. Вече близо три години той печели по 1500 долара на месец, като готвач в полски ресторант. Това е близо три пъти повече от заплащането в местните заведения.

„С местната заплата никога нямаше да успея да купя собствено жилище за съпругата и малкото си дете. Сега се връщам, след като бях две седмици със семейството си, тъй като ми трябват пари, за да го обзаведа…, но в крайна сметка искам да живея и работя у дома, може би да отворя собствен ресторант“, споделя Сергий.

Между 1 и 2 млн. украинци работят в Полша, привлечени от комбинацията от близки езици, удобно местоположение, по-високи заплати и по-добри икономически перспективи. Заплатите са три пъти по-високи, отколкото в Украйна, а празнините, оставени от младите поляци, заминаващи за Западна Европа, доведоха до недостиг на работна ръка.

Емигрантите от Западна Украйна са навлезли и по-навътре в Европа в търсене на по-високи заплати. Те са последвани от втора вълна мигранти, бягащи от белязаните от войната източни области. Руският език, който те обичайно говорят, се чува все повече по улиците на Варшава и други полски градове.

В околностите на Миколаив, град с 14 хил. души население в Западна Украйна, където поколения наред са израснали в традиционни едноетажни къщи, се строят много нови луксозни имоти. Местният жител Роман Фьодоров смята, че половината от тях са финансирани от работещи в чужбина украинци.

Някои от местните жители не искат да говорят с журналисти, тъй като се страхуват да не привлекат вниманието на данъчните власти върху доходите им в чужбина, казва Фьодоров.

Заради големия брой украинци, работещи в чужбина, промишлените компании, които изградиха заводи в Украйна в опит да се възползват от ниските разходи за работна ръка в страната, изпитват недостиг на работници.

„Миграцията на украинска работна ръка има както положителни, така и отрицателни икономически и социални последици“, съобщи украинското министерство на социалната политика, посочвайки недостига на работна ръка и притока на твърда валута.

Андрей Бейзик, управляващ партньор в Western Ukrainian Management Consulting, казва, че регионалният безвизов режим, въведен през 2017 г., и споразуменията за свободна търговия с Брюксел са улеснили заминаването на работници в чужбина. „Интегрираме се в Европейския съюз, включително на трудовия пазар… Това създава натиск за повишаване на заплатите“, допълва той.

Обратно в покрайнините на Миколаив строителни работници, наети да направят ограда на нова къща, обмислят как да се завърнат в Полша. И двамата са близо до завършването на новите им семейни жилища.

„Хубаво е, че работниците мигранти връщат пари и строят жилища, тъй като това създава работни места, но получаваме няколко пъти по-високо заплащане за този вид работа в Полша“, казва Роман.

Неговият колега Игор, който неотдавна работел във въгледобивна мина, допълва: „Чакам нова покана отново да работя в Полша“.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: