Плащането на наем на жилище в Гърция – само по банков път?

Мярката цели да прекрати ширещото се укриване на данъци от собственици на имоти под наем

Гръцкото правителство, което се стреми да увеличи приходите в хазната, планира да направи задължително плащането на наемите на жилище по банкова сметка и да наказва кешовите трансакции, съобщава гръцкото издание „Катимерини“.

Причината е ширещото се укриване на данъци от собственици, които отдават имотите си под наем. Властите са се задействали след разкриването на краен случай с имот на остров Миконос. Наемателят на жилището е обявил пред данъчните власти 12-годишен договор с месечен наем от 16 666,67 евро, който може да се утрои през последните четири години на договора. От друга страна, собственикът е определил имота като втори, ваканционен дом.

Според властите плащането по банкови сметки ще защити собствениците от недобросъвестни клиенти и ще им помогне да докажат липса на плащане, като по този начин избегнат заплащането на допълнителни такси.

Критиците обаче отбелязват, че двете страни може да сключат фалшив договор с изкуствено нисък размер на наема, към който и двете може да се придържат, така че собственикът да не плаща по-високи имотни данъци.

За приходите от имоти има отделни данъчни ставки от 15%, 35% и 45%, като последната се отнася за приходи от наеми над 35 хил. евро годишно.

Припомняме, че в края на юли гръцкият парламент одобри намаляването на силно непопулярния имотен данък, с което изпълни едно от предизборните обещания на новия премиер Кириакос Мицотакис.

Законопроектът, който беше внесен в парламента като приоритет на новото консервативно правителство, намалява имотния данък с до 30% в зависимост от общата стойност на активите на данъкоплатците.

Понижаването на налога ще струва на бюджета 205 млн. евро (228,5 млн. долара) на година.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: