Столична община превръща античния мавзолей в Южния парк в туристическа атракция

Средствата за реставрацията на културната ценност са осигурени от европейска програма и от бюджета на общината

Столична община ще реставрира късноантичният мавзолей в близост до Южния парк в столицата, става ясно от съобщение на сайта й.

Проектът е на стойност 990 хил. лв., като близо половината от тях (430 хил. лв.) ще бъдат осигурени безвъзмездно по европейската програма за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Сърбия, а останалите 560 хил. лв. ще дойдат от бюджета на Столична община.

Договорът по проекта е подписан вчера от кмета на София Йорданка Фандъкова. Той предвижда извършването на ремонтни дейности, както и консервация, реставрация, експониране и социализация на археологическите останки от късноантичния мавзолей, който се намира на улица „Димитър Хаджикоцев“ 110 в квартал “Лозенец”.

Проучванията на обекта  са извършени  през 2001 г. под ръководството на археолози от „Регионален исторически музей – София“, но към днешна дата късноантичният мавзолей не е достъпен за посетители. Столична община си поставя за цел да го превърне в модерна туристическа атракция.

Мавзолеят с три каменни саркофага е датиран от периода между последната четвърт на III век и третата четвърт на IV век. Смята се, че там са погребани членовете на знатна фамилия от Сердика, тъй като при разкопките са открити скъпи дарове като монети, керамика, златен коланен накрайник и стъклена чаша.

След откриването му през 2001 г. късноантичният мавзолей е оставен да пустее и едва в началото на 2011 г. територията му е почистена и защитена с временна ограда със средства на Столична община.

Одобреният инвестиционен проект включва още изграждане на подземна електро- и ВиК инфраструктура, информационен център, нова алейна мрежа за осигуряване на достъп на посетителите до експонираните обекти, алейно осветление, места за отдих и детски кът, както и озеленяване.

Срокът за изпълнението на проекта е две години.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: