Собственикът на HomeMax купи хипермаркетите Хит

КЗК разрешава сделката, договорена в началото на юни

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на собственика на веригата магазини „направи си сам“ HomeMax – “Родна земя холдинг“, да придобие двата хипермаркета Хит, вижда се от решение, публикувано на сайта на Комисията.

Антимонополният регулатор посочва в решението си, че планираната сделка няма да окаже въздействие на нито един съответен пазар на територията на страната, доколкото придобиващото контрол предприятие и неговата икономическа група не участват на продуктовия пазар на търговия на дребно с бързооборотни хранителни стоки в България, на които оперира придобиваното предприятие.

По отношение отдаването на недвижими имоти под наем също не е налице припокриване между дейностите на участниците в сделката, тъй като придобиващата контрол група не отдава търговски площи под наем, каквато дейност извършва придобиваното предприятие.

Сделката няма да доведе до хоризонтални или вертикални ефекти, както и до отношения на тясно свързани съседни пазари, констатира още КЗК. „Родна земя холдинг“ АД извършва разнородна дейност в страната, която не включва търговия на дребно с бързооборотни стоки, каквато е основната дейност на придобиваното предприятие.

Договорът за продажбата на собственика на хипермаркетите – ХИТ Булгариен ГмбХ с краен собственик германско дружество, е сключен в началото на юни т.г.

Първият хипермаркет Хит отвори врати през 2004 г. в кв. „Младост“ в София. По-късно магазин от веригата се появи и в „Люлин“. Световната криза, обаче, притисна търговските обекти, които не успяха да се възстановят, на фона и на настъпателната експанзия на другите вериги за бързооборотни стоки.

Собственикът на Хит е поредният чуждестранен играч на пазара на бързооборотни стоки, напуснал България. В предходните години словенската верига Merkator затвори своите обекти Roda, REWE Group – собственикът на Билла, приключи с обектите под бранда Penny, фалира франчайз операторът на Carrefour. Затвориха и обектите на веригата „Пикадили“, които няколко пъти сменяха собственика си. Пикът в развитието на веригата беше по времето, когато собственик беше белгийската Delhaize.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: