Интересът към инвестиции в индустриални имоти в столицата расте

Предлагането на модерни търговски площи в София бележи лек спад за полугодието, отчита анализаторска компания

Предлагането на индустриални площи продължава да бележи стабилен ръст през първото полугодие на годината. Това показва проучване на Colliers International за пазара на индустриални имоти в София през първите шест месеца на 2019 г.

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи се увеличава с 4% и достига 1 006 000 кв.м. Този плавен ръст се наблюдава от 2013 гдина насам.

Нивата на свободните площи остават стабилни – 7%, и продължават да бъдат разпределени в проекти за собствено ползване или второкласни площи. Скок в предлагането се очаква и в Божурище, Нови Хан и Равно поле, където тече процес на активно изграждане на големи логистични бази.

Преобладаващата част от новите проекти са за собствено ползване. Една от най-активните индустрии в това отношение е автомобилната. За първите шест месеца на годината Sensata Technologies започна изграждането на нова производствена и складова сграда в Ботевград. Kostal вече има завод за производство на автомобилни части в Пазарджик. Witte Automotive Bulgaria откри разширението си в Русе. Градът е избран и от Sin Cars за изграждането на високотехнологична фабрика за производство на електрически и хибридни автомобили.

През разглеждания период нетните усвоени площи са 38 800 кв.м. Търсенето в сегмента продължава да бъде движено от логистични оператори, обслужващи сектора на бързооборотните стоки и онлайн търговци. Основните зони в София, които са обект на внимание, са разположени на южната и източната тангента на Околовръстен път и в северната част на града.

Регистриран е и засилен инвестиционен интерес от нови за пазара чуждестранни инвеститори, специализирани в строителството на логистични и индустриални площи. Това се очаква да доведе до увеличаване на активността в сегмента. До края на годината 90 000 кв.м. логистични площи са планирани за завършване.

До края на годината и началото на 2020 г. се очаква засилване на активността на пазара на индустриални и логистични площи  поради потенциалното навлизане на нови инвеститори, както и ръст на сделките, сключени на етап „в строеж“ поради липсата на готов спекулативен продукт.

Наемните нива на модерните логистични площи остават без промяна. За клас А те са 4,70 евро /кв.м./ месец, а за клас B – 2,70 евро /кв.м./ месец.

Физическите магазини остават на мода в София, става ясно още от проучването на Colliers International за пазара  на търговски имоти в столицата за полугодието на 2019 г. Прогресивното развитие на онлайн търговията в световен мащаб не се е отразило осезаемо на търсенето на модерни търговски имоти в столицата. То достига рекордни стойности на база полугодие от 2015 г. насам. Общият обем усвоени площи за разглеждания период е 21 900 кв.м.

През първото полугодие на 2019 г. предлагането на модерни търговски площи в София e 390 660 кв.м. Незначителният спад на общия обем се дължи на смяната на предназначението на част от площите в Galaxy Trade Center в офисни.

Особено висока активност в откриването на нови магазини е регистрирана при специализираните търговски формати от типа „биг бокс”. След лидерите в това отношение са хранителните вериги Lidl (6), Billa (5), Kaufland (1), дрогерията dm (6) и мебели и стоки за дома JYSK (4). Само за първото полугодие на 2019 г. полската марка Pepco откри 9 обекта в страната. Освен нея на българския пазар навлязоха и други международни марки – Zara Home, Fjällräven, J.Wargas, Steve Madden и Ximivogue.

Обратно на посоката на развитие на търсенето, през разглеждания период предлагането на модерни търговски площи бележи незначителен спад. Причината за него е смяната на предназначението на част от площите в Galaxy Trade Center от търговски в офисни. С това обемът на предлаганите търговски имоти в София за полугодието стана 390 660 кв.м.

Периодът се характеризира и с друг рекорд. Бул. „Витоша“ постигна най-високите си нива на заетост за последните пет години – 99%. Същевременно с това движението на наематели на главната софийска търговска улица е едва 1%. Като цяло този индикатор се характеризира със спад в стойностите от 6% на 3%.

През периода не се наблюдават съществени промени в наемните нива на разглежданите търговски площи, което ще остане валидно и през следващото полугодие.

Преустройството на свободните хипермаркет площи в The Mall, Bulgaria Mall и Paradise Center доведе до по-високи нива на заетост и обогатяване на микса от наематели в тях. С приключването на процеса към края на годината тези проекти ще постигнат по-добро пазарно позициониране и ще предложат нови възможности за разширяване на мрежата от магазини на редица международни и местни търговци. Благоприятното развитие на пазара на модерни търговски площи ще продължи да предизвиква инвеститорски интерес към този сегмент, прогнозират от анализаторската компания.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: