Столична община работи по създаването на зелена линия в и около София

Разговорите с министъра на транспорта Росен Желязков са на финален етап, съобщи кметът Йорданка Фандъкова

Столична община работи по проект за зелено трасе, което трябва да преминава по старата жп линия в и около София, съобщи в профила си във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

Първият етап включва изграждането на линеен парк с места за почивка, спорт и велоалея. Трасето трябва да минава от гара “Пионер” под бул. „Цариградско шосе“ зад зала „Арена Армеец“ през съществуващата естакада на бул. „Шипченски проход“ до Висшето транспортно училище.

Фандъкова съобщи, че разговорите с министъра на транспорта Росен Желязков са на финален етап, тъй като железопътните линии са собственост на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Столична община разглежда и предложение за развитие на зеленото трасе с линеен парк с велоалея по бул. „Т. Каблешков“, река Владайска до стадион „Септември“, където да се използва ж.п. трасето по бул. „Вардар“, съобщи още Фандъкова.

Зад проекта за зелена линия в и около София стоят архитектите Светослав Александров и Християна Василева. Целта е да бъдат адаптирани неизползваемите стари железопътни линии около центъра на София като нова инфраструктура за съживяване и свързване на градската среда.

32-километровото трасе трябва да се превърне в свързана вело- и пешеходна зона, използваща както съществуващи и бъдещи велоалеи, така и 20 км изоставено железопътно трасе. Маршрутът трябва да е отделен от автомобилния трафик и да обединява всички големи паркове в града, гъстонаселени квартали и много спортни, културни и образователни съоръжения.

Примери за превръщането на изоставени железопътни релси в зелени линии има в Париж, Ню Йорк, Тел Авив и Цюрих.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: