Берлин и Париж са най-силните пазари на луксозни имоти в света

Тенденцията за забавяне на ръста на цените, започнала през второто полугодие на миналата година, се запазва

Забавянето на водещите пазари на луксозни имоти в света, което започна от втората половина на 2018 г., продължава и през първото полугодие на тази година, сочи индексът World Cities Prime Residential Index на консултантската компания Savills.

Между януари и юни индексът е нараснал с 0,4%, а годишният растеж е достигнал 0,7%. За сравнение, в годината до юни 2018 г. годишното повишение на цените беше 5,1%.

Някои градове обаче не се вписват в общата тенденция на по-бавен растеж. Цените на луксозните имоти в Берлин и Париж, например, са се повишили съответно с 8,2% и 7,6% на годишна основа, което ги превръща в най-бързо растящите пазари в този сегмент в света. И двата града са се възползвали от слабото предлагане и повишеното търсене от международни и местни купувачи.

В топ пет на най-силните пазари на луксозни имоти в света попадат още Банкок, Пекин и Шанхай. На обратния полюс е Ню Йорк, където цените на луксозните имоти са отбелязали най-голям спад от 4,8%.

Първото полугодие на 2019 г. е било повратна точка за редица китайски градове, като цените са се повишили след спадовете през втората половина на миналата година. Това е следствие от лекото разхлабване на жилищните ограничения на фона на забавянето на икономиката  в резултат на вътрешни и външни фактори.

Сходна тенденция се наблюдава и в Москва, където цените са нараснали с 1,2% през първото полугодие на 2019 г. след години на спад на цените благодарение на завръщането на руските пари в столицата.

В Куала Лумпур и Банкок цените на луксозните имоти са се повишили с близо 2,5% през първото полугодие, възползвайки се от международните инвестиции на фона на относително ниските цени в сравнение с останалите градове.

В много американски градове е отчетен спад на цените на луксозните имоти през първото полугодие, тъй като търсенето е повлияно от данъчни промени като въвеждането на таван на щатските и местните данъци, които собствениците на жилища могат да приспадат, и намаляването на приспадането на разходите за лихви по ипотечните кредити от данъчната основа до 750 хил. долара вместо предишните 1 млн. долара. Освен това в случая с Ню Йорк и Маями са отчетени високи нива на предлагане на нови жилища в сектора на луксозните жилищни имоти.

Въздействието на Brexit продължава да се усеща в Лондон, въпреки че пазарът показва признаци на стабилизиране. През първото полугодие цените са отбелязали най-малкия си спад от юни 2014 г., тъй като недостигът на наличности в някои квартали стимулира търсенето.

На обратния полюс обаче е Сидни, където понижаването на цените се ускорява след промяна в регулациите на ипотечните кредити, повишаването на данъците и ограниченията за международните купувачи.

Savills посочва, че държавните политики, повишеното предлагане и глобалната икономическа несигурност са сред основните фактори, допринасящи за забавянето на пазарите на луксозни жилищни имоти в големите градове. Въпреки това компанията не очаква значителен спад на цените във включените в индекса градове и прогнозира нулев растеж или леко повишаване на цените в средносрочен план.

Цените на луксозните имоти са подкрепени от фундаменталното разминаване между търсенето и предлагането. Земята в големите градове често е ограничена, така че търсенето в тях изпреварва предлагането. Очаква се хора с голямо нетно богатство да продължат да проявяват желание да притежават един или повече луксозни имота в света като начин за съхранение на богатство или като база за работа или развлечения, отбелязва Savills.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: