107 хил. кв. м нови офис площи са завършени в София до средата на 2019 г.

Наемите на първосласни офиси в столицата остават стабилни на ниво от 15 евро на кв. м

Близо 107 хил. кв. м нови офис площи в София са завършени през първата половина на 2019 г. С въвеждането в експлоатация на Tower B и на втората фаза на проекта Adora Business Center, както и на няколко по-малки сгради, обемът на предлаганите офиси през второто тримесечие се е увеличил с 43 хил. кв. м. Общото предлагане на Клас А и Б офиси достига 1,925 млн. кв. м, показват данните на консултантската компания DEMANA INVEST.

„Офис пазарът се намира в зряла фаза с устойчиво търсене и стабилен интерес и наемна активност. Макар новозавършените проекти от началото на 2019 г. значително да надвишават обемите година по-рано, нивата на незаетите площи остават без съществена промяна. Леко повишение има при офисите Клас Б, но то се обуславя по-скоро от интереса на някои наематели към подобряване на работната среда и оттам – стремежа им да потърсят Клас А площи, в които да се нанесат“, коментира Иван Иванов, мениджър „Офис площи“ в DEMANA INVEST.

Най-активни на наемния пазар са компаниите от технологичния и аутсорсинг сектора, които търсят възможности за разширение или консолидация на бизнеса си. За разглеждания период свободните офис площи в столицата са 9,9%. При сградите Клас А нивата са под 9%.

„Очакваме активността на наемния пазар да се засили през третото и четвъртото тримесечие, които традиционно са по-динамични. Прогнозата ни в дългосрочен план е за леко повишаване на свободните площи, което ще доведе до натиск върху наемните цени“, посочва Иван Иванов.

Към второто тримесечие на 2019 г. офисите в строеж в София са 404 хил. кв. м, сочат данните на DEMANA INVEST. Според експертите на компанията близо 90% от тези проекти са концентрирани на ключовите булеварди и в районите с добри транспортни връзки. Зоната около Бизнес парка също е във фокуса на инвеститорите със значителен брой завършени проекти и такива в строеж. Извън столицата, офис пазарите в Пловдив и Варна осигуряват добри условия за разширяване на наемателите с втори или трети офис в страната.

„Завършването на висок клас офис площи води до подобряване на инвестиционния продукт и по-голям избор. Очакваме това да доведе и до по-висока ликвидност на пазара в средносрочен план“, посочва Стефан Петров, мениджър „Капиталови пазари“ в DEMANA INVEST.

На наемния пазар  отдаването  на сгради, които са все още в строеж, продължава да е водеща тенденция.
„Големите компании имат много конкретни изисквания за това какво трябва да представлява офис средата. Тези наематели не чакат да видят готова сграда, за да вземат решение да се нанесат в нея. Те се запознават детайлно с проектите още на ранен етап и когато дадена офис сграда отговаря на нуждите им,  сключват договор преди разрешението за ползване. Това, от една страна, дава възможност за предвидимост на пазара, от друга – е добър знак, че качествените офис проекти се усвояват изключително бързо“, допълва Иван Иванов.

Офертите за първокласните офис площи в столицата са стабилни спрямо първите три месеца на годината – 15 евро на кв. м за централната градска част и 13-14 евро на кв. м за висок клас офиси по големите булеварди. Доходността от инвестиционни сделки също поддържа устойчиви нива – 7,75-8% за първокласни активи.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: