Предлагането на жилища под наем в София ще надвиши търсенето в дългосрочен план

Това може да доведе до спад на наемните цени на тристайните апартаменти от среден клас с над 30%

Пренасищане на пазара на жилища под наем в определени сегменти и квартали на София, отчитат от имотната агенция DEMANA INVEST. Тя прогнозира, че наемните цени на тристайните апартаменти от среден клас може да намалеят с над 30%

Най-ярък пример е Студентски град, където само за последните два месеца има над 200 обяви за свободни едностайни жилища. Подобни индикации има и за тристайните почти навсякъде в столицата.

През последните три години купувачите на имоти в София, реализиращи покупка с цел инвестиция, са около 25-30%, показват данните на компанията. Тя прогнозира, че в дългосрочен план предлагането на жилища под наем ще надвиши търсенето още повече, което ще доведе до по-голяма конкуренция и съответно до понижаване на цените, а с това и на доходността.

“Тази тенденция с времето ще намали търсенето на инвестиционни имоти в Студентски град, което от своя страна ще позволи на купувачите за лично ползване да закупят по-изгодно жилище. Относно тристайните апартаменти пазарът остава динамичен, но бавното отдаване е сигнал за намаляване на интереса от страна на наемателите”, пише агенцията.

Причината е, че наемната цена на повечето жилища често надминава месечната вноска по ипотеката. Това е накарало много хора със стабилни доходи и добър стандарт на живот да закупят собствени жилища.

Според Радостин Василев, мениджър в агенция DEMANA INVEST, ножицата ще се отвори до 12-20 месеца, когато много от хората, купили основно на зелено, ще имат нови жилища и съответно ще освободят голяма част от наемните такива. При такова стечение на обстоятелствата заради пренаситеността наемните цени на тристайни апартаменти от среден клас може да спаднат с над 30%. От друга страна в случай, че строителния ръст продължи със същите темпове през следващите години, това би могло да доведе и спад на продажните цени с 4-5% поради липсата на инвестиционен интерес и в този сегмент.

Осведомеността и вземането под внимание на максимален брой влияещи фактори и тенденции е от изключително значение за добрата и доходоносна инвестиция, отбелязват от агенцията.

Тя посочва, че не са единични случаите на инвестиционни покупки, в които оставането без наемател прави ипотечната вноска натоварваща за собственика и това го принуждава да поеме още по-големи рискове, като теглене на потребителски кредит за луксозен ремонт или отдаването на по-нисък клас наематели. Последното се отразява и върху по- бързата амортизация на имота.

Позитивите от сегашната ситуация са свързани с възможностите купувачите за лично ползване да придобият имота на малко по-ниска цена при евентуално понижаване на цените след време. Същата опция се открива и пред потенциалните инвеститори, които са взели достатъчно премерено и информирано решение, казва се в доклада на DEMANA INVEST.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: