Още едни желаещи да строят небостъргач в София

Група пловдивско-джебелски строителни предприемачи с планове за 90-метрова сграда в “Дружба 2”

Пазарът на недвижими имоти в София действа като магнит за строителните предприемачи от страната. На него териториалният строителен размах на група пловдивско-джебелски фирми например, изглежда, ще придобие и вертикални измерения. Вече два пъти пловдивският бизнесмен д-р Малек Насер обявява пред в. “Марица”, че ще строи 90-метрова сграда в софийския квартал “Дружба 2” до бул. “Цариградско шосе”. Първото съобщение е от февруари, а второто е от миналата седмица. И според двата текста, които са почти идентични, в момента се разработват ПУП и техническият проект.

Д-р Насер и парцелът

Малек Насер по образование е зъболекар, който от 2002 г. се занимава със строителен бизнес. Освен това е и председател на сирийската общност в Пловдив. Като такъв има множество интервюта пред пловдивската trafficTV на тема сирийската криза и бежанската вълна.

Справка в Имотния регистър сочи, че Насер е купил през 2017 г. парцел от 5.4 дка на кръстовището на локаланото на бул. “Цариградско шосе” и бул. “Копенхаген”. През строителното си дружество “Евробилд-М1” е платил е 1.96 млн. лева на “Имо пропърти инвестмънт София” – дружеството, през което Пощенска банка оперира с имоти, взети като обезпечение по лоши заеми.

В началото на миналата година “Евробилд-М1” продава половината от идеалните части срещу 1.37 млн. лева на две фирми, които си ги поделят – “Герт груп” на Туджай Бахри Гюлер (родом от Джебел) и “Сенстрой” на Сенай Ремзи Тасим, регистрирана в Джебел. Гюлер и Тасим са партньори в различни бизнес направления. Имат общи проекти в инвестиционното, инфраструктурното строителство и в туризма, съобщава в. “Марица”. Съдружници са в “Петрол инвест трейдинг”, показва Търговският регистър. Освен това са известни със стотици спечелени обществени поръчки в общините Кърджали, Момчилград, Мадан и Джебел. Насер говори за общ строителен проект с “Герт груп” и в Пловдив.

“Борим се за високо строителство – над 90 м. Ако не успеем да защитим тези параметри, ще отидем на варианта до 50 м”, казва Малек Насер, собственик на “Евробилд-М1”

80 дка планирана РЗП

“Зоната в кв. “Дружба 2″ е определена за високо строителство. Закупили сме терен от 6 дка, в момента разработваме ПУП-а и техническия проект. Борим се за високо строителство – над 90 метра. Ако не успеем да защитим тези параметри, ще отидем на варианта до 50 метра, което също оправдава нашите очаквания и надежди”, разказва още д-р Насер на пресата в Пловдив. Плановете са в сградата да са 50:50 офиси и жилища и да има три подземни нива с паркинги. Визуализацията е на три високи тела и едно ниско. Той добавя и че част от имота попада над сервитута на магистралния топлопровод, и затова е възможно там да се направи озеленяване.

Пред 24rodopi.com Туджай Гюлер, собственик на “Герт груп”, пояснява, че “жилищно-търговското бижу”, което ще се извисява на столичния булевард, ще е с РЗП от 80 000 кв. метра. Точно толкова е и разгънатата застроена площ на Capital Fort – най-високата сграда в София засега. Тя е в съседство и се споменава като бенчмарк в публикациите за новия проект.

“Евробилд – М1” в Пловдив и Варна

В последните години Насер проявява впечатляващ строителен размах. През юни той съобщава, че е купил на търг за 3.6 млн. евро недостроен комплекс върху бившия “Направи си сам” на “Пещерско шосе” в Пловдив. И заявява намерение на него да строи 16-етажна сграда с офиси и жилища и с голям хипермаркет на партера. Навремето сградата става собственост на банка заради необслужен кредит.

През април компанията на Насер започва да строи и жилищен комплекс “Ренесанс” във Варна. Върху 10 дка на бул. “Възраждане” предстои да бъдат издигнати три сгради с 214 жилища и 30 000 кв.м РЗП.

Пловдивският проект в съдружие с “Герт груп” е за осеметажна сграда върху 1.5 дка на калкан с “Делови център Пловдив”. “Евробилд- М1” завършва 2018 г. с приходи от 3.95 млн. лева и печалба от 1.5 млн. лева.

От Кърджали и Пловдив

“На този етап движението на хора и капитали към Пловдив правят града добра локация за инвестиции в жилищно строителство”, казва Туджай Гюлер в интервю за в. “Марица. Компанията му изгражда първите си два комплекса в града – “Панорама парк” – запад и изток. Строим със собствени средства, а не с кредити, обяснява Гюлер. Наскоро “Герт груп” в партньорство със “Сенстрой” започна изграждането и на “Панорама Парк Кърджали” – голяма жилищна сграда в центъра на Кърджали. Според в. “Марица” “портфолиото на компанията включва още сгради в София, Истанбул, Пловдив, Кърджали, Джебел, хотели в Гърция, имоти на остров Тасос”. От 2008 г. насам “Герт груп” е спечелила 73 обществени поръчки, а “Сенстрой” – 41, показва справка в Агенцията за обществени поръчки. Според Търговския регистър приходите на “Герт груп” за 2018 г. са 5.98 млн. лева, а на “Сенстрой” – 5.3 млн. лева.

Дали

Стои въпросът дали проектът за небостъргач ще получи строително разрешение и дали икономическата ситуация ще позволи да се намерят купувачи за нови 80 дка жилищни и офис площи в София. И каква всъщност е стратегията на партньорите, защото една от опциите е да търсят купувач за проекта и парцела с евентуалното разрешително.

Малек Насер и Туджай Гюлер не намериха време да коментират пред “Капитал”.

Сигурното е, че партньорите притежават парцел в зона за високо строителство в жк “Дружба 2”.

Кой е Малек Насер

Малек Насер е роден в Хомс, Сирия. Идва в София през 1985 г., започва да учи стоматология в Пловдив, където и остава да живее. В началото работи като преводач, после като търговски представител. Влиза в бизнеса с горива, открива едни от първите частни бензиностанции в Пловдив и района, после ги продава. В строителството – на административни, жилищни сгради и хотели, е от 2002 г. Според Имотния регистър има активности основно в Пловдив, София и Варна. Той е сред съдружниците в “Легис”, изградили “Легис център” в Пловдив. В регистъра на НАГ – София, има няколко разрешителни на фирмата му от периода 200420-06 г. В интернет фирмата му “Евробилд – М1” рекламира сградата Green Field в Дървеница. Преди десетина години купува и продава земи във Велинград. През 2009 г. придобива от областната администрация в Пазарджик 46.5 дка във Велинград, като декларираният материален интерес (вероятно цена) е 315 хил. лв. Според Търговския регистър за 2018 г. “Евробилд-М1” има приходи от продажби за 3.95 млн. лв. и печалба от 1.5 млн. лева.

Кой е Тунджай Гюлер

Тунджай Гюлер, създател и собственик на “Герт груп”, има бизнес в строителството, текстила и търговията с горива. През 1989 г. се изселва в Турция. Търгува с бельо в България и Русия. През 1994 г. създава фирма за трикотажни платове в Истанбул, която работи на руския пазар. През 1996 г. отваря в Пловдив фирма “Кокет текстил”. В нея работят 360 шивачки. Продукцията е за САЩ и Англия, има партньори в Украйна и Сърбия, разказва в. “Марица”. През 2005 г. създава строителната фирма “Герт груп”. Тя е негова собственост през дружествата му “Тонинвест” и “Проекти XXI”. Първият му жилищен комплекс е в “Овча купел”, София, разпродаден в периода 2007-2008 г. После строи и в “Дружба”. Сега в партньорство със “Сенстрой” “Герт груп” притежава и управлява портфолио от хотелски активи, което включва апартхотели и ваканционни комплекси в Керамоти. През годините “Герт груп” се налага като основен изпълнител на обществени поръчки в строителството в района на Кърджали. Според статия въвв. “Капитал” от 2016 г. особено силни години има “Герт груп” след 2013 г., когато председател на ДПС става Лютви Местан.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: