Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват с 8% през второто тримесечие

Германия е най-привлекателният пазар за инвеститорите на Стария континент

Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват с 8% в 12-те месеца до второто тримесечие на тази година до 293 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Само през второто тримесечие инвестициите в бизнес имоти на Стария континент достигат 65,3 млрд. евро. По-ниската инвестиционна активност е резултат от липсата на качествен продукт и по-малкото големи трансакции на ключови пазари, отбелязва компанията.

Офис секторът привлича най-голям обем от инвестиции на стойност 122,6 млрд. евро в годината до второто тримесечие на 2019 г. Намалението е с 2% спрямо същия период година по-рано. На второ място се нарежда секторът на жилищните имоти с инвестиции на стойност 45,9 млрд. евро, като те също отбелязват спад от 9%. Най-голямо свиване на инвестициите регистрира секторът на търговските площи, които привличат 40,7 млрд. евро през периода, което съставлява спад от 31 на сто на годишна основа.

Понижение има и в сектора на индустриалните имоти, където общият обем на инвестициите в годината до второто тримесечие достига 32 млрд. евро. Намалението е от 2 на сто на годишна основа. Единствено хотелиерският сектор отбелязва ръст на инвестициите през второто тримесечие – с 4% на годишна основа до 24,3 млрд. евро, показват данните на CBRE.

Германия е най-привлекателният пазар за инвеститорите в бизнес имоти в 12-те месеца до второто тримесечие с общ обем на инвестициите от 71 млрд. евро. Обемът е с 8% по-малък на годишна основа заради недостига на качествен продукт и високите цени. Великобритания отбелязва още по-голямо понижение на инвестициите в бизнес имоти с 20 на сто до 61,5 млрд. евро, което се дължи на последиците от късния цикъл на пазара в страната и несигурността около Brexit, коментира CBRE.

Франция е третият по големина инвестиционен пазар в Европа с привлечени инвестиции от 34,6 млрд. евро. Това е ръст с 5 на сто спрямо второто тримесечие на 2018 г., сочат данните на консултантската компания.

Сред основните пазари на Стария континент най-голям ръст на инвестициите в бизнес имоти в годината до второто тримесечие отбелязва Испания – с 38% до 17,7 млрд. евро. Италия също постига повишение на инвестиционния обем с 9 на сто до 10,3 млрд. евро.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: