NEPI Rockcastle продава офис сградите си в Румъния на израелска компания

Четирите офис проекта са с обща площ от около 170 хил. кв. м и се оценяват на малко над 300 млн. евро

Израелската компания AFI Europe, собственик на най-големия мол в Букурещ – AFI Cotroceni, е подписала необвързващо писмо с намерение да придобие офис портфейла на южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockastle, съобщава румънското издание Romania-Insider.

Споразумението дава на AFI Europe изключително право да осъществи процес по дю дилиджънс (проучване на лице или компания преди подписването на договор – бел. ред.) за четирите офис сгради, които NEPI Rockastle притежава в Румъния, с обща площ от около 170 хил. кв. м. Към края на 2018 г. четирите имота се оценяваха на 309 млн. евро в портфейла на фонда.

NEPI е най-големият притежател на търговски центрове в Румъния. Компанията вече продаде проекта The Office в Клуж-Напока, който притежаваше чрез съвместно дружество с румънския инвеститор Овидиу Сандор. Проектът беше придобит от собствениците на румънската верига от типа „направи си сам“ Dedeman в сделка на стойност 120 млн. евро.

„Писмото с намерение да придобием портфейла на NEPI е част от дългосрочната ни стратегия за развитие. Освен проектите за недвижими имоти, които разработваме, имаме и инвестиционна компания и постоянно търсим нови възможности на пазара“, казва Дорон Клейн, главен изпълнителен директор на  AFI Europe за Румъния и Чехия.

AFI Europe обяви през миналата седмица, че е подписала обвързващо писмо за придобиването на проекта Casa Radio в Букурещ от израелската компания Plaza Centers в сделка за 60 млн. евро, припомня изданието.

AFI Europe притежава два мола – в Букурещ и Плоещ, и два офис проекта в Букурещ – AFI Park и AFI Tech Park. Компанията започна и нов смесен проект в Брашов, както и жилищен проект в северната част на Букурещ.

Припомняме, че в България NEPI Rockastle е собственик на софийските молове Paradise Center и Serdika Center, с които се сдоби в края на 2017 г. Освен това фондът инвестира 150 млн. евро в изграждането на нов търговски център в Пловдив.

Общата стойност на притежаваните от NEPI имоти в Централна и Източна Европа достига 5,9 млрд. евро към края на 2018 г.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: