Обемът на строящите се офис площи в София надхвърля 450 хил. кв. м

Те трябва да бъдат въведени в експлоатация до края на 2022 г.

Пазарът на офис площи в София запазва инерцията от началото на годината, като през второто тримесечие в експлоатация са въведени нови 23 хил. кв. м. Нетно усвоените площи достигат 27 хил. кв.м, сочат данни на консултантската компания DEMANA INVEST .

В резултат на това делът на свободните офис площи се понижава до 9,1%. Обемът на подписаните нови сделки възлиза на 20 500 кв.м, като отбелязва малък спад спрямо първите три месеца на 2019 г.

Предлагането на модерни офис площи в София се увеличава. Офис площите в съществуващи сгради се увеличават до 2,06 млн. кв.м. Ръст отбелязват и площите в строеж.

В момента на етап строеж са малко над 450 хил. кв.м, които са предвидени за въвеждане в експлоатация до края на 2022 г., сочат данните на DEMANA INVEST. Още около 400 хил. кв.м са планирани за изграждане, но за тях все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

Търсенето остава относително стабилно. Обемът от новоподписаните сделки за наем за второто тримесечие отбелязва спад до 20 500 кв.м. Най-активни на пазара са наемателите от IT сектора с 53% от новонаетите площи.

Средните наеми са стабилни – при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б – между 8 и 11 евро на  кв.м. Очаква се през втората половина на 2019 г. наемните нива да останат без съществена промяна.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: