България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май

На месечна основа строителната продукция у нас намалява за трети пореден месец

България е на десето място в Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на строителната продукция през май, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През май строителната продукция у нас е нараснала с 2,6% спрямо същия период на миналата година, което е най-слабото покачване на годишна основа от януари. Най-голям годишен ръст на строителната продукция е регистриран в Унгария (+26,2%), Румъния (+23,8%) и Словения (+11,1%). Понижения са отбелязали Финландия (-1,6%) и Белгия (-1,5%).

Спрямо април строителната продукция в България се е свила 0,4%, което е трети пореден месец на месечен спад. Сред страните членки, за които са налични данни, най-голямо понижение на строителната продукция на месечна основа е регистрирано в Румъния (-7,6%), Финландия (-3,1%) и Швеция (-2,9%). Ръстът е бил най-висок в Словения (+4,1%), Франция (+1,9%) и Холандия (+1,4%).

Продукцията в сектор строителство в ЕС и еврозоната е намаляла с по 0,3% през май спрямо април, а на годишна основа е регистриран ръст от 2% в еврозоната и 2,5% в ЕС. Свиването на месечна основа както в ЕС, така и в еврозоната се дължи главно на понижаването на гражданското и инженерното строителство съответно с 0,5% и 0,8%. Сградното строителство също намалява съответно с 0,2% и 0,3%.

Годишният ръст в ЕС и еврозоната също се дължи предимно на гражданското и инженерното строителство, което се е повишило съответно с 4,7% и 2,3%. Сградното строителство е регистрирало ръст от по 2%.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: