219 млрд. евро ще бъдат инвестирани в бизнес имоти в Европа до края на годината

Великобритания остава най-привлекателната страна за инвеститорите на Стария континент

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се очаква да достигнат 219 млрд. евро до края на годината, което е с 22% над средното ниво в последните десет години. Въпреки това инвестициите ще бъдат с 13% под равнището от 2018 г., когато беше достигнат вторият по големина обем в историята, сочат данни на консултантската компания Savills.

През първото тримесечие на тази година инвестициите в бизнес имоти в Европа са достигнали 44,7 млрд. евро, което е спад с 21 на сто спрямо същия период на предходната година. Спад са регистрирали почти всички страни в Европа с изключение на Гърция (+165%), Румъния (+161%), Чехия (+160%) и Швеция (+72%).

Великобритания е най-привлекателната страна за инвеститорите в бизнес имоти с общ обем през първото тримесечие от 14 млрд. евро, следвана от Германия с 11 млрд. евро и Франция с 4 млрд. евро. Увеличава се делът на скандинавските страни в общия обем от инвестиции – 14,5% спрямо 11,2% миналата година.

Спад на инвестиционния обем регистрират всички сектори. Сегментът на търговските площи е отбелязал най-рязко свиване на активността с понижение от 39% спрямо първото тримесечие на 2018 г. Търсенето на инвеститорите е останало съсредоточено главно в офисите, съставляващи 41 на сто от общия обем инвестиции, следвани от алтернативните активи с 30%. Делът на инвестициите в логистични имоти е достигнал 14%, като е останал относително непроменен спрямо миналата година.

„Въпреки колебливото начало на 2019 г. бизнес имотите в Европа продължават да привличат капитали, като почти 50% от тях са трансгранични“, казва Маркус Лемли, ръководител на отдел „Европейски инвестиции“ и главен изпълнителен директор на Savills за Германия. „Липсата на налични активи продължава да е основната пречка пред инвестиционната активност. Освен това силният натиск върху цените често удължава сроковете за финализиране на сделките. На фона на забавянето на икономиката и геополитическата несигурност търсенето от инвеститорите на имоти в Европа остава силно, като в същото време се засилва търсенето на качествени активи“, допълва той.

Ниските лихви и вероятното удължаване на програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължат да предлагат привлекателна доходност за първокласните бизнес имоти, прогнозира Savills.

Първи признаци за спад на доходността

Средната доходност от първокласни офиси в централни бизнес квартали през първото тримесечие е била 3,9%, което е спад със седем базисни пункта в сравнение с миналата година, но е с два базисни пункта нагоре спрямо предходното тримесечие. Това е първи спад на средната доходност от първокласни офиси в централни бизнес квартали от второто тримесечие на 2012 г.

В квартал Уест Енд в Лондон доходността е отбелязала спад с 25 базисни пункта, както и в Ситито в британската столица и в Амстердам. В Дюселдорф и Кьолн доходността се е свила с 10 базисни пункта, а в останалите градове е останала непроменена.

Разликата в доходността между първокласните офиси в централните бизнес квартали и офисите в периферията на градовете продължава да се стеснява до 89 базисни пункта спрямо 99 базисни пункта през първото тримесечие на 2018 г. заради ограниченото предлагане на пазарите в централните райони, показват данните на Savills.

Спад на доходността с един базисен пункт на годишна основа е отчетен и при централните търговски улици, като тя достига 3,41%. Силното търсене от инвеститорите на логистични активи продължава да оказва натиск към понижаване на доходността. Тя е спаднала с 43 базисни пункта до около 5,15%.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: