Строителната продукция расте, подкрепена от сградното строителство

Сградното строителство продължава да изпреварва с бързи темпове гражданското/инженерно, в което влиза инфраструктурата, заради забавените големи проекти

Строителната продукция отчита 2,6% годишен ръст през май, отчита Националният статистически институт (НСИ).

За месеца, обаче, показателят регистрира понижение от 0,4%. Спадът е за трети пореден месец, но се забавя спрямо април, когато беше отчетено намаление от 1,1% в сравнение с март.

Сградното строителство продължава да изпреварва с бързи темпове гражданското/инженерно, в което влиза инфраструктурата, тъй като то се влияе най-вече от европейското финансиране. Съответно, големите проекти, финансирани с еврофондове, се бавят, както и някои проекти, финансирани със средства от бюджета.

Строителната продукция от сградното строителство отбелязва ръст от 6,4% на годишна база през май, докато гражданското/инженерно строителство се свива с 2,3%.

За месеца, обаче, и двата показателя падат с по 0,4%. За сградното строителство това е втори пореден месец на спад, а за гражданското/инженерно строителство – четвърти.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: