Германия е най-привлекателната страна в Европа за инвестиции в логистични имоти

Ръстът на електронната търговия ще засили интереса на инвеститорите към логистичния сектор, прогнозира консултантска компания

Германия е най-привлекателната страна за инвестиции в логистични имоти в Европа, като изпреварва Франция, Великобритания, Ирландия и Холандия, сочи докладът European Omnichannel на консултантската компания Savills.

Германия, която оглавява индекса за привлекателност на логистичния пазар (Logistics Market Attractiveness – LMA) със 70,2 точки, е стратегически пазар за инвеститори, които се стремят да извлекат печалба от засилването на електронната търговия, отбелязва консултантската компания. Тенденцията е толкова силно изразена, че води до спад на доходността от първокласни логистични активи в страната, като в момента тя е между 4,1 и 4,4%.

Веднага след Германия се нареждат Франция и Великобритания, съответно с 68,3 и 68,1 пункта, с висок интерес от инвеститорите към логистичния сектор. Великобритания, която разполага с най-зрелия пазар за електронна търговия, регистрира най-ниския спред между навлизането на интернет и онлайн продажбите на дребно в Европа. Тенденцията не показва никакви признаци на забавяне и се очаква електронната търговия да нарасне с 6,7% през идните пет години. Това ще доведе до нарастващо търсене от страна на инвеститори в логистични имоти.

„Индексът LMA на Savills показва, че Западна Европа е лидер по проникване на електронната търговия и следващите от това инвестиции в логистични имоти, въпреки че последиците от нея могат да бъдат усетени на целия континент“, казва Маркус де Минквиц, директор на отдел „Регионални инвестиции в ЕМЕА“ в Savills. “Въпреки предизвикателствата пред икономиката очаква се продажбите на дребно в Европа да нарастват средно с 2,1% на година до 2020 г. и тъй като хората все повече харчат пари онлайн, предвиждаме, че търсенето както от наемателите, така и от инвеститорите в логистичния сектор ще нарасне още през този период“, допълва Минквиц.

„Западна Европа, която винаги е напред в имотния цикъл, е полезен пример за инвеститори, които търсят възможности за добавена стойност на континента. Тъй като логистичният сектор в страни като Германия, Франция, Великобритания и Холандия продължава да процъфтява, можем да очакваме Централна и Източна Европа да наваксат изоставането след не много време“, отбелязва от своя страна Лидия Бриси, директор на отдел „Изследване на бизнес имотите в Европа“ в Savills.

Холандия и Ирландия заемат съответно четвърто и пето място в индекса, като се очаква пазарите в двете страни да навлязат във фаза на зрялост, тъй като връзката между продажбите на дребно и логистичния сектор продължава да се засилва.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: