Богати американци изкупуват луксозни имоти в Лондон

Те инвестират средно 7,3 млн. паунда в луксозен имот в британската столица, сочат данни на консултантска компания

Хедж фонд милиардерът Кен Грифин не е единственият американец, който смята, че сега е страхотен момент за закупуване на имение в Лондон.

Делът на жилищата в най-добрите квартали на британската столица, продадени на американци, почти се е удвоил от началото на годината спрямо 2018 г., като е достигнал най-високото си ниво от поне десет години, показва изследване на консултантската компания Knight Frank, цитирано от Bloomberg. Американските купувачи са на второ място, като отстъпват само на китайските в списъка на най-големите покупки на луксозни имоти от чужденци, сочат данни на компанията.

Чуждестранните купувачи са се възползвали от слабия паунд, след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз (ЕС). Те са помогнали за смекчаването на удара от повишаването на данъците върху продажбите.

Въпреки че голяма част от пазара на луксозни жилищни имоти в Лондон продължава да изпитва затруднения през последните четири години заради несигурността около Brexit, има признаци, че най-скъпите имоти намират купувачи, които се възползват от големи отстъпки. Кен Грифин, например, се е договорил за значително намаляване на офертната цена, когато е придобил жилище за 95 млн. паунда (120 млн. долара) близо до Бъкингамския дворец през януари.

„Регистрираме високи нива на интерес от северноамериканския пазар“, казва Крис Ричмънд, ръководител на отдел „Продажби“ в строителната компания CIT Group Partners, която преустройва историческа сграда, гледаща към Риджънтс Парк в Лондон, в жилищна от висок клас. Около „30% от продадените имоти до момента са придобити от американски купувачи“ в проекта Regents Crescent, където цените започват от 2,9 млн. паунда, казва Ричмънд.

Американските купувачи са вложили средно 7,3 млн. паунда (9,2 млн. долара) при закупуването на луксозен имот в централната част на Лондон спрямо средно 5 млн. паунда през последните десет години, сочат данните на Knight Frank. За сравнение, руските купувачи на имоти са инвестирали средно 9,1 млн. паунда, а купувачите от Саудитска Арабия – 13,4 млн. паунда.

Наред със слабия паунд, относително слабото влияние на Brexit до момента и силната икономика на Лондон през последните две години са основни двигатели на търсенето от американски купувачи, казва ръководителят на отдел „Глобални изследвания“ в Knight Frank Лиъм Бейли.

„През този период Лондон привлече доминиращия дял от американски корпоративни инвестиции в Европа, което доведе до значително увеличаване на търсенето на луксозни имоти от американски служители, които сменят местожителството си, предприемачи и собственици на компании особено от технологичния сектор“, отбелязва той.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: