64 хил. кв. м нови офиси са завършени в София през първото тримесечие

Незаетите площи за периода леко се увеличават, а наемните цени запазват равнището си

Офис пазарът в София е отбелязал през първото тримесечие на 2019 г. един от най-силните ръстове на предлагането за последните десет години със завършването на 64 хил. кв. м нови офис площи, сочи доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield Forton.

Това е довело до лек ръст на незаетите площи от средно 9,5% на 9,8% за офисите клас А и Б. Делът на свободните площи обаче остава под 10% и пазарът е в относителен баланс, отбелязва компанията.

Като продължение на тенденцията от последните години голяма част от завършените проекти са били почти напълно отдадени преди получаването на разрешение за ползване. Сред тях са Сграда А на Garitage Park, както и бизнес центърът Gold Line. Един от значимите проекти на бул. „Цариградско шосе“ – Space Tower, също е бил нает по време на строителството. Технологичната компания Experian е наела 11 600 кв. м площи в офис сградата.

Към първото тримесечие на 2019 г. офис площите в строеж в София са 427 хил. кв. м. Със завършването на нови проекти предлагането на Клас А и Б офиси през периода достига 1,882 млн. кв. м. Очаква се за цялата 2019 г. и през първите месеци на 2020 г. да бъдат въведени в експлоатация над 200 хил. кв. м.

„Това е значителен обем, но предвид факта, че около 45% от тези офиси са договорени с наематели още в строеж, не очакваме въвеждането им в експлоатация да доведе до съществени пазарни промени през настоящата година. В средносрочен план нашата прогноза е за по-осезаем ръст на незаетите площи и вероятно лек натиск върху наемните нива“, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Офертните наемни цени се задържат без промяна спрямо предходното тримесечие – 15 евро/кв. м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 евро/кв. м за първокласни площи по големите булеварди.

Търговски площи

През първото тримесечие на 2019 г. търговските площи са отбелязали лек ръст на предлагането извън София, сочи докладът на Cushman&Wakefield Forton. Най-значимото откриване за периода бе това на Delta Planet Mall (37 хил. кв. м отдаваема площ) във Варна – единствения нов търговски център в града от 2010 г. насам.

Проектът е помогнал на морската столица да се изкачи на втора позиция по обем в страната – с общо 122 хил. кв. м площи в шопинг центрове. Откриването му с подписани договори за 88% от площите показва наличието на силен наемен пазар, коментира консултантската компания.

В унисон с европейския тренд българският пазар навлиза в по-зрял етап от развитието си с по-умерен ръст на предлагането, по-конкурентна среда и по-отчетлива сегментация.

„В първите години от развитието си пазарът на търговски площи растеше предимно в сегмента на шопинг центровете. Смятаме, че потенциалът за нови проекти в него вече се изчерпва и виждаме развитие на други формати като ритейл парковете в по-малките областни градове“, обобщава Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

„Според него интересът към ритейл парковете се обуславя от желанието на търговците да се разрастват към по-малки населени места, както и от липсата на подходящи формати за експанзията им там.

В София пазарът остава доминиран от търговските центрове, като делът на свободните площи в тях остава около 9%. Очакванията на Cushman & Wakefield Forton обаче са към средата на 2019 г. той да намалее чувствително до приблизително 5-6% от общото предлагане. Прогнозата е свързана с очакваното отваряне на част от освободените от Carrefour и Piccadilly площи в търговски центрове, които бяха отдадени на нови наематели.

Складови площи

Стабилният темп на отдаване под наем на складови площи в София доведе до ръст на новообявените проекти в сектора, съобщава Cushman&Wakefield Forotn. Към момента над 30% от логистичните площи в строеж в столицата са предназначени за отдаване под наем, а останалите са за собствено ползване.

„Излизането на пазара на все повече проекти с площи под наем е предпоставка за по-голям обем сделки и ръст на пазара като цяло. Наличието на повече конкурентни проекти дава по-голям избор на крайния клиент. Очакванията ни, които вече се потвърждават от броя стартирали нови проекти на пазара, са че в периода 2019-2021 година ще се увеличат както обемът новопостроени логистични площи под наем, така и броят на проектите и ще се разнообрази тяхната локация“, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

В София сред мащабните спекулативни проекти, започнати от началото на годината, са Airhousing and Logistics Park с 25 хил. кв. м разгъната застроена площ в Равно поле и DT Logistics Park с 22 900 кв. м площ в Икономическа зона София-Божурище. Очаква се и започване на строителството на нова фаза на Индустриален Парк София Изток на Гара Елин Пелин с нови 22 хил. кв.м., а в Логистичен Парк Ийст Ринг вече се изграждат нови 12 800 кв.м.

Пловдив също се очертава като обещаващ наемен пазар на индустриални имоти, макар и все още с единични договори за наем. Наемането на 1 500 кв.м от страна на DB Schenker в проекта Technolink Park е сред сделките, които потвърждават този тренд. Technolink Park се намира в непосредствена близост до Индустриална зона Марица, общата му площ е 12 хил. кв.м и се планира да бъде въведен в експлоатация в следващите месеци.

На пазара в София предлагането на индустриални имоти през първото тримесечие на 2019 г. достигна 1 087 117 кв. м и със завършването гореспоменатите проекти нивата на незаетост ще гравитират около здравословните 3,5%.

Освен традиционните локации в Елин Пелин, Нови Хан, Равно Поле и Източната дъга на Околовръстното шосе нови проекти предстоят и в Божурище, Кремиковци, Враждебна и по Северната Тангента. Планирани са и няколко проекта за вътрешноградска логистика в квартали като Илиянци, Военна рампа, Хаджи Димитър, гара Изток.

Наемните цени се движат в рамките на 3,60 – 4 евро/кв. м за модерни складови площи с добра локация в крайградските индустриални зони  и между 3,80 и 4,50 евро/кв. м навътре от Околовръстното шосе. Традиционно районът на летището изпреварва тези нива, като там наемите са над 5 евро/кв. м, но тази зона не е показателна за целия пазар.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: