Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?

Тайланд, Дубай, Турция и Бразилия са изправени пред проблеми, а Китай показва признаци на възстановяване

В момент, когато притесненията за растежа и търговските войни заплашват да осуетят скок на нововъзникващите пазари през 2019 г., пазарите на недвижими имоти се оформят като изключително важен елемент за наблюдение на нови признаци на спад, съобщава Bloomberg.

Някои развиващи се икономики от Тайланд до Дубай и Бразилия са изправени пред двуцифрен спад на продажбите на имоти заради отслабващия растеж на местната икономика. Някои развити страни вече показаха, че изпитват известни проблеми, включително Австралия, Великобритания, Швейцария и Сингапур. Ситуацията е още по-тревожна, тъй като лихвените проценти остават относително ниски.

„Има различни фактори, движещи различните пазари – недвижимите имоти обичайно са до голяма степен локален пазар. Но една от основните теми е забавящата се инерция на икономическия растеж, която продължава да е пречка за всички пазари е не позволява възстановяването на пазари като Дубай, които са изправени пред многогодишен спад“, казва Том Шуберт, ръководител на отдел „Фиксирани приходи“ в Bank of Singapore.

Слабостта не е повсеместна, като имотният пазар в Китай показва отново признаци на възстановяване, а ниските лихви подкрепят пазара на недвижими имоти в Полша.

Bloomberg обобщава как се представят имотните пазари в някои нововъзникващи икономики.

Азия:

Китай

Повишаването на цените на новите жилища в Китай прекъсна четиримесечния спад, един от първите официални признаци, че може да се стигне до повсеместно възстановяване на жилищния пазар в страната. Възстановяването е по-видимо в по-малките градове, където местните власти все повече прибягват до т. нар. невидимо облекчаване, за да компенсират намаляването на подкрепата от проектите за реновиране на крайни квартали.

Инвеститорите преценяват и последиците от неотдавнашните финансови проблеми на някои китайски имотни компании, сред които Citic Guoan Group и Goocoo Investment.

Тайланд

Тайландската централна банка публикува през октомври м. г. планове да наложи по-стриктни правила за отпускане на ипотечни кредити през 2019 г., тъй като властите очакваха сътресения на жилищния пазар. Това вече замрази планове за жилищно строителство, върху което натежават и все по-мрачните очаквания за глобалния растеж.

Консултантската компания Colliers International съобщи в доклад за четвъртото тримесечие, че очаква продажбите на нови апартаменти да намалеят с 24% тази година на фона на натрупването на непродадени имоти, а Bloomberg Economics смята, че търсенето ще се свие заради намаляващия интерес от страна на китайски инвеститори.

Индонезия

Имотният пазар в най-голямата икономика в Югоизточна Азия е в лошо състояние, като продажбите на жилищни имоти се свиха с 5,78% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, сочат данни на централната банка.

Fitch Ratings посочва растящите лихвени проценти, волатилността на валутата, ниските цени на стоките и предстоящите избори като пречки пред търсенето през първото полугодие. В доклад от 24 април Fitch Ratings съобщи, че несигурността след изборите вероятно ще има „минимално въздействие в средносрочен план върху изпълнението на инфраструктурни проекти и печалбата на изпълнителите“, а бюджетът за 2019 г. поставя развитието на инфраструктурата като приоритет.

Индия

Водещите седем града в Индия са отбелязали повишение с 12% на продажбите на жилища и скок с 27% на новопостроените жилища през първото тримесечие, сочат данни на Anarock Property Consultants. Въпреки че секторът беше обхванат от криза на ликвидностите в края на миналата година, мерки на правителството, сред които намаляване на данъка върху стоките и услугите и на лихвените проценти от централната банка подкрепиха продажбите и новопостроените жилища през първото тримесечие.

Доверието на инвеститорите беше разтърсено миналата година от редица спирания на плащанията в IL&FS Group, което повиши разходите за кредитополучателите, включително строителни компании, стремящи се да рефинансират дълг, който стимулира бум в строителството.

Европа, Близкият изток и Северна Африка:

Дубай

Спадът на цените на петрола, строгите мерки за икономии в Саудитска Арабия и силният долар прогониха потенциални купувачи от Дубай. Land Department е съсредоточен в рекламирането на недвижими имоти в Дубай на инвеститори в чужбина, предимно от САЩ, Великобритания, Китай, Индия и Русия, и миналата година обяви дългосрочна визова програма, целяща да стимулира търсенето на имоти.

Очаква се цените на жилищните имоти в Дубай да намалеят с по-малко от 10%, след като отбелязаха спад от около 25% спрямо пика през 2014 г, казва Крейг Плъмб, ръководител на отдел „Близкоизточни изследвания“ в консултантската компания JLL.

Полша

Рекордно ниската безработица и бързото повишаване на заплатите наред с рекордно ниските лихвени проценти стимулират търсенето на жилища, като продажбите в Полша миналата година бяха на рекордно равнище. Това носи инвестиции в жилищни имоти на процъфтяващ пазар, който доскоро беше ориентиран предимно към търговските площи.

Относително ниският дълг на Полша и скромният фискален дефицит предоставят на правителството възможности за подкрепа на икономиката, които правят недвижимите имоти в страната особено привлекателни в сравнение със съседните страни, казва Себастиан Зилс, базиран в Лондон фондов мениджър в Pacific Investment Management.

Русия

Жилищното строителство в Русия отбелязва спад за трета поредна година, а влезлите в сила регулации от 1 юли, които ще изискват от строителните компании да държат спечелените пари от предварителна продажба на апартаменти в споразумения за доверително съхранение, прибавят още едно препятствие.

Секторът е в застой въпреки бума на ипотечния пазар, който е нараснал с близо 50% през 2018 г. на фона на спада на лихвените проценти до най-ниското им ниво в историята. Въпреки че Държавният институт за развитие на ипотечното кредитиране Дом.рф прогнозира продължаване на ръста на кредитирането и не вижда признаци за балон, ниската база означава, че жилищните заеми няма да спасят предприемачите от продължителния им спад.

Турция

Имотният пазар в Турция, който пострада от растящите лихви по кредитите след срива на валутата през август, е един от най-големите губещи в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2018 г.

Цените на жилищата нараснаха със 7,6% в годината до януари, което е най-бавният годишен ръст от 2011 г. След като се вземе предвид и инфлацията, цените на жилищата са намалели с над 10%. Въпреки реалния спад на цените на жилищата продажбите през първите два месеца на годината са намалели с една пета спрямо година по-рано, сочат данни на Турския статистически институт.

Южна Африка

Ипотечният пазар в Южна Африка започна много слабо 2019 г., като стойността на новите ипотечни кредити е намаляла през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период на предходната година, сочат данни на централната банка.

Растежът вероятно ще остане слаб поне до изборите през 2019 г. на фона на влошаващите се нагласи на бизнеса и потребителите и притесненията за насоката на политиката, включително по отношение на изземването на земя без компенсация.

Латинска Америка:

Бразилия

Новото правителство на президента Жаир Болсонаро все още не е изпълнило големите надежди за обрат на имотния пазар в Бразилия.

Цените на жилищата в Сао Пауло, най-населения щат в страната, са нараснали с годишен темп от 2% през февруари в сравнение с по-малко от 1% година по-рано, сочи индексът на FipeZap. Това е доста под двуцифрения растеж през 2014 г., преди икономиката да навлезе в рецесия.

Мексико

Имотният сектор в Мексико остава относително устойчив на фона на несигурността, създадена от новата администрация на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Строителството дава сигнали за възстановяване по-рано от очакванията, показва изследване на BBVA. Интересът към евтини имоти в Мексико остава силен, а цените на жилищата в страната са нараснали през миналата година, сочат последните данни на Федералната ипотечна компания на Мексико.

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

CEO & FOUNDER
Николай Петров е основател и собственик на DEMANA INVEST -група, специализирана в инвестиции, предоставянето на комплексни услуги в сектора на недвижимите имоти, финансови и аутсорсинг услуги. Част от групата е DEMANA REAL ESTATE BULGARIA – водещата българска агенция за недвижими имоти, която предлага имоти в цяла България!

Последни публикации

Последвайте ни: