• +359 878 767 000
  • Info@demana.bg
  • Българо-Руска Търговско – Промишлена Палата ул. “Никола Мирчев” 35, София 1113, България
Меню

Снежана Стойчева: През 2019 г. ще има лек ръст при сделките и цените на имотите

И през тази година купувачите ще определят пазара, защото имат избор, твърди мениджърът на сайта за обяви Imoti.net

2019 г. ще е динамична за пазара на недвижими имоти в България и ще се характеризира с лек ръст при сделките и при цените. Това мнение изказва в интервю за вестник „Строител“ Снежана Стойчева, мениджър на сайта за качествени имотни обяви Imoti.net (част от Investor Media Group, към която принадлежи и Investor.bg, б.ред.).

„Към края на годината на пазара ще започнат да излизат доста имоти ново строителство и заедно с лекото повишаване на лихвите при ипотечното кредитиране цените ще забавят своето темпо. Според мен 2020 г. ще е година на изчакването. Продавачите няма да са готови да свалят цените, а купувачите ще очакват много по-ниски стойности и така интересите им временно ще се разминават“, казва още Стойчева.

В разговора със специализираното издание тя анализира детайлно пазара на имоти в страната, подчертавайки, че В София и в останалите големи градове интересът на купувачите е насочен най-вече към новото строителство в райони с добра инфраструктура. По думите ѝ обикновено купувачите се спират на тристаен апартамент на цена около 200 000 лева.

„Потребителите станаха по-взискателни, защото са все по-информирани. През втората половина на 2018 г. купувачите определяха пазара, защото имаха избор. Мисля, че тази тенденция ще се запази и през настоящата година. Хората, които избираха вторичен пазар, т.е. придобиваха старо строителство, го правеха по две причини. Те търсеха по-голямо жилище, но на по-ниска цена, или се спираха на имот според местоположението – централна част на населеното място, район извън големия град или жилище по-близо до работата. Забелязва се, че през 2018 г. имаше раздвижване при сделките с ваканционните имоти, особено от български купувачи. Очаквам тази тенденция да се задържи“, казва още Стойчева.

Тя коментира и четвъртите поредни Годишни награди на Imoti.net, отбелязвайки, че Imoti.net работи активно за популяризиране на добрите практики в дейността на брокери и агенции за недвижими имоти.

„Съвсем логично стигнахме до етапа, в който на базата на ясни критерии и с помощта на компетентно жури да отличим експерти и компании, които допринасят за развитието на икономиката, подобряването на жизнения ни стандарт и са пример за коректност в посредническата дейност при сделки с имоти. Все още липсва регламентация в бранша – няма закон, нито регистър на брокерите, липсват и изисквания към тези, които оперират с доста сериозни суми и с най-важното за българина – неговия дом. На пазара на недвижими имоти работят много компетентни, опитни брокери, но също и немалко некоректни. За потребителите е доста трудно да се ориентират сред тях. Опитваме се да променим това чрез Годишните награди и с рубриките ни „Доверен брокер“ и „Експертите в бизнеса с имоти“. Във всяка обява посочваме „Препоръчана фирма“ и „Доверен брокер“, които използват добри практики, за да помогнем на клиентите си да направят информиран избор“, казва Стойчева.

DEMANA VIDEO NEWS

БългарскиEnglishDeutschItalianoРусскийEspañol
Scroll Up